Le FrétyKlein dorp met groot verleden 

Le Fréty is een klein landelijk dorp zonder winkels 
en volgens de laatste telling heeft het samen met het buurtschap Thiéry Pré 
maar 68 inwoners waarvan een groot deel 2e huis bezitter is.Vroeger was dat wel anders want in de 19e eeuw was het in de hele streek veel drukker. In die tijd zijn hier de meeste huizen gebouwd (van eikenhout en/of baksteen met leem) en kon men goed leven van kleinschalige landbouw.
Alleen al in de gemeente Le Fréty woonden in 1836 bijna 600 mensen. In de 20e eeuw kwam de trek op gang naar de grote steden en bleven veel huizen leeg staan en eind 20e eeuw tot nu wordt hier en daar een huis opgeknapt, veelal door mensen die een 2e huis in deze mooie omgeving willen.

Pelgrimsoord

In Le Fréty was er echter nog een oorzaak dat er ooit zoveel mensen woonden;
Het was een pelgrimsoord waar mensen van ver naartoe kwamen, dat was mede mogelijk door de stoomtrein die langs het dorp kwam. 
De treinrails ligt er niet meer maar het traject is nu een prachtig bospad om te wandelen, je komt dan nog langs het oude station, een spoorweghuisje waar de tekst 'Le Fréty - St. Gorgon' nog te vinden is op bordjes uit een ver verleden.   

Een ander overblijfsel uit deze tijd is de enorme kerk die ter ere van SaintGorgon gebouwd is, de plek waar vele pelgrims bijeen kwamen.