De verbouwing

In het voorjaar van 2011 kochten wij in de Franse Ardennen twee bouwvallen op één terrein. Het ene huis was twee jaar daarvoor nog bewoond geweest door een oude man en zijn verstandelijk gehandicapte zus.
Het was onvoorstelbaar hoe deze mensen geleefd hadden in een huisje zonder douche, een keuken bestaande uit een gebarsten gootsteen en een camping gaspitje.
De elektrische bedrading bestond uit een paar losse draadjes en plakbandjes.
Het andere huisje was eigenlijk geen huis te noemen, dat was het vroeger wel geweest maar toen wij het kochten was het een gammel staketsel met roestig golfplaat ertegenaan gespijkerd.


Tussen de twee bouwsels was een enorme schuur gebouwd. Een monsterlijk ding van geroest golfplaat. Geen van de huisjes hadden uitzicht op het prachtige terrein, bij het grootste huis werd dat door deze schuur ontnomen en bij het kleinere huis zat gewoon geen raam naar het prachtige uitzicht aan de zuidkant.
Ik ben toen eerst begonnen de schuur af te breken zodra ik hier vergunning voor had, dat ging makkelijk want de plaatselijke burgemeester komt gewoon even kijken en zegt of het in orde is.


Na een jaar aan het geheel gewerkt te hebben had ik behoefte om me te concentreren op één van de twee bouwwerkjes en de keuze viel op het kleinste huis.
Toen ik alles ging verwijderen wat gammel was hield ik uiteindelijk anderhalve buitenmuur en een dak over.


Twee muren moesten er uit wegens instortingsgevaar en dit wilde ik tegelijkertijd doen zodat ik in één keer een nieuwe fundering onder het geheel kon storten. Een griezelig moment want na demontage van de oude muren hing het dak nog maar op twee andere muren en op een paar steunbalken die ik eronder had gezet. Op zich veilig zolang het niet hard ging waaien want dan kon het dak opgetild worden....
Het was begin maart en we hadden werkelijk prachtig weer dus na het storten van de fundering kon ik direct beginnen met het opbouwen van de muur en een glaspui plaatsen in de muur met uitzicht op de zuid helling.De twee puntgevels moesten ook vernieuwd worden, aan bovenstaande kant kon het eikenhouten staketsel blijven zitten maar aan de westkant was het hout rot en moest er dus ook uit. Het golfplaat is vervangen door hout.


Het huisje is oorspronkelijk heel oud, opgebouwd uit eikenhout met leem ertussen. Door de jaren waren deze muren al grotendeels vervangen maar boven de entree zat nog het originele vakwerk, prachtig om te zien maar het leem was er al grotendeels tussenuit gevallen.
Gelukkig had ik nog oude bakstenen over, ik heb toen het leem eruit gehakt en het oude eiken vakwerk opgevuld met baksteen.
Maar met muren was ik er nog niet, het was een leeg casco dus op naar de binnenkant.
Er zat een oude schouw en schoorsteenkanaal in de voormalige keuken. Mooi maar hij stond op instorten omdat het kanaal schuin omhoog naar de nok opgemetseld was.
Ook metselen deed men hier vroeger met leem omdat cement niet voorhanden was en het vervelende van leem is dat het door de jaren heen uitdroogt en niet meer doet wat het zou moeten doen, gevolg; een schoorsteen kanaal die op omvallen stond. 
Ik heb het hele gevaarte moeten verwijderen. 
De etagevloer zat vol houtworm en moest ook vervangen worden. Ik besluit 1/3 open te houden zodat de niet al te grote woonkamer meer ruimte krijgt door een open vide.Een trap, een keuken, badkamer, hal, een 2e slaapkamer, terras, water, elektriciteit... het moest  allemaal gemaakt worden. Ik heb alles zelf gedaan en ben er vier jaar  mee bezig geweest.